torstai 1. elokuuta 2013

Lumi, kulmakunnan kuningatar

 Lumi on pääsyt liian korkeaan asemaan suhteessa muihin koiriin ja ikäänsä  (ja kyllä, myös itseeni). Olen yleensä antanut koirien hoitaa välinsä omineen ja lähes aina meneekin ok. Tosin hallitseva Lumi on täällä kotimaisemissa. 

Asia ei sinänsä ole uusi, mutta nyt muutamaan kertaan on alkanut mennä yli. Eilen otti vanhemman nartun (ei husky) kanssa aika tiukasti yhteen kotipihalla. Komensin vain Surkun pois ettei Lumi saa siitä lisää tukea ja ajattelin, että vanhempi narttu kyllä antaa omalleni opetuksen. Toisin kuitenkin kävi. Lumi poistui kulmakunnan kuningattarena toisen nuollessa haavojaan. 
Kysyin opastusta tilanteeseen ja heti kun näyttää siltä, että Lumin käytös alkaa mennä yli, niin minä puutun tilanteeseen ja komennan sen pois ja sitä komentoa myös uskotaan. Ei ole hyväksi jos nuoren asema kohoaa liiaksi. Saman ohjeen olen jo saanut aiemminkin, mutta nyt jotenkin luotin siihen, että tuo vanhempi näpäyttää Lumia -niin kuin vielä edellisellä kerralla. Ja kun ylemmät eivät välttämättä puutu kaikkeen selvittelyyn, niin en mennyt väliin. Nyt sitten tiedän jo minäkin seuraavalla kerralla puuttua asiaan.
Lumi on koko nuoren ikänsä ollut hallitseva muita kohtaan ja ikänsä puolesta päässyt luonnottomaan asemaan. Toisaalta osaa myös nöyrtyä, minkä tekee mm. kasvattajansa laumassa. 

Oppia, oppia, vaikka välillä toivon, ettei Lumin kanssa kaikkia polkuja tallottaisi, mutta niin se oppi menee näköjään parhaiten minulle perille, kun on omakohtaista kokemusta siitä mihin toiminta tai toimimattomuus johtaa. Kyllä olen varmaan 10-vuoden jälkeen jo paljon viisaampi. Lumi on se harjoituskappale, joka elää osaansa ja ei onneksi valita.
Kuva ei liity tilanteeseen. Leikit sujuu. Toki näistä kolmesta nuorestakin valkoinen on valtiatar
Eikä koirassa ole mitään vikaa. Se tekee luontonsa mukaan, niillä eväillä mitä sille annetaan. Jos haluan muutosta tilanteeseen se löytyy -taas kerran- vain omasta toiminnasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti