lauantai 4. elokuuta 2012

Koirien kohtaamisia ja mustikoita

 Toisten koirien kanssa Lumi välillä intoutuu juoksemaan liian kauas leikin ja vauhdin hurmassa. Etenkin jos sopivaa suoraa on edessä. Tulee tietenkin takaisin, mutta yritän kiinnittää huomiota siihen ettei välimatka venyisi silloinkaan liikaa. Yleisimmin leikkii kuitenkin onneksi siinä suurinpiirtein lähettyvillä.

Tänään oltiin viiden kultaisennoutajan kanssa aamulenkillä. Lenkillä on paikka missä osa noutajista lähtee aina tekemään kierroksen metsässä jonkun hajun (?) perässä. Tiesin missä paikka sijaitsee ja pidin Lumin edelleen irti, mutta ihan muutaman metrin säteellä minusta. Kun muut lähtivät, niin Lumin ensi reaktio oli tietenkin painaa mukaan, mutta pysyi vierellä kun kielsin, eikä lähtenyt siitä missään vaiheessa ennen kuin sai luvan. Hienoa Lumi!
Muutenkin olen huomannut, että jos Lumi joskus pinkaisee hajun tai muun perään, niin saattaa olla jopa ensimmäinen joka kääntyy takaisin, kun on mennyt kiellosta huolimatta jonkin matkaa (ja joskus se viimeinen). Jos Lumi on mennyt kiellosta huolimatta, vaikka pienenkin matkaa, niin pidän sitä jonkin aikaa ihan lähietäisyydellä. Pitkään aikaan se ei ole lähtenyt kuin ihan muutaman kymmenen metrin päähän. Liekö oppimista vai hyvää tuuria, ettei mitään kiinnostavampaa ole tullut eteen...
Koirien kohtaamisissakin Lumilla tuntuu loksahtaneen joku paremmin kohdalleen. Tänään tuli vastaan koira jonka huomasin vasta juuri mutkan jälkeen melkein kohdalla. Kielsin Lumia ja ennenkuin ehdin edes kutsua sitä luo ja ottaa kiinni se oli painellut polun reunaa koirakon ohi ja odotti siellä heidän takanaan.
Hihnassa emme edelleenkään käy haistelemassa tai tutustumassa yhteenkään koiraan. Ei edes tuttuihin. Eräs tuttavani tuli vastaan koiransa kanssa ja kysyi jatkaisimmeko yhdessä matkaa. Sanoin etten taida jaksaa komentaa Lumia pitämään kuonoaan irti toisesta niin pitkää aikaa. Lähdimme kuitenkin yhdessä eteenpäin ja ihan muutaman kerran koko matkan aikana Lumi yritti hieman kontaktiin. Muuten se piti kuononsa erossa ja odotti jopa vuoroaan mennäkseen haistelemaan puunjuurta. Siinä sitten käveltiin ihan leppoisasti ilman että koirat tutustuivat lainkaan.
Muista koirista Lumi tuntuu välittävän yhä vähemmän. Ehkä on ymmärtänyt, että kun tulee kielto, on voimien haaskausta edes yrittää. Ja edelleen kaikki riippuu hetkestä ja tilanteesta. Joskus edelleen pyrkii enemmän muiden luo ja saa kovastikin kieltää. Useimmiten riittää kuitenkin ihan tavallinen puheääni ja mennään siististi ohi.
Kun Lumi on irti ja tuttu koira tulee lenkillä vastaan tai vaikka meidän pihaan, se odottaa luvan ennenkuin menee. Monesti se jo tietää odottaa jotain kun pysähdymme lenkillä istuskelemaan. Se jää tarkkaavaisena seuraamaan katseeni suuntaan ja usein sieltä tuleekin joku kaveri. Lumi pitää minua varmaan huippuvainuisena ja -kuuloisena, kun jo niin kaukaa erotan tutun äänen ja jään odottelemaan =)
Ihmisten kanssa olen vähän lepsuillut. Pienenä Lumi ei päässyt tutustumaan kehenkään kylillä ja sittemmin vain luvan kanssa. Nykyään huomaan, että olen päästänyt sitä haistelemaan ja rapsuteltavaksi jos joku on työntänyt käsiään kohti lenkkeillessämme. Pyrin kuitenkin siihen, että päästän sen vain luvalla, vaikka toinen selkeästi kutsuisikin. Monesti tilanne vain on jo ohi, kun huomaan, että taas se tapahtui...
8kk tulee pian täyteen

Mustikanpoimintatauko kunnan saunalla

Mustikkametsässä
Lumi pysyi melko hyvin siinä lähettyvillä, vaikka kykimme puskissa paikallamme. Muutaman kerran sitä piti muistuttaa, ettei lähde kauemmas. Kaikkein mielenkiintoisin oli Päijänne Instituutilta tuleva lannan haju =)
 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti