keskiviikko 22. elokuuta 2012


Juomatauko

Lumi pysyy monissa tilanteissa hyvin hallinnassa. Vielä on kuitenkin tilanteita joita yritetään petrata. Toisten koirien kanssa leikkiessä Lumi intoutuu toisinaan juoksemaan kovin kauas eteen. Silloin normikutsut kaikuvat kuuroille korville. Minulla on käytössä "ÄP", joka tarkoittaa, että välimatka ei saa enää kasvaa. Se toimiikin hyvin, kun olemme kahden matkassa. Kun leikki on vauhdissaan ja koira kirmaamassa kauas se pitää usein sanoa sotilaallisen tiukasti ja lujaa. Nyt ihan viimeaikoina, Lumi onkin tullut vauhdilla ihan luokse asti kun on ensin saanut korvansa takaisin. Jos se on jatkanut matkaansa useista kielloista huolimatta pyydän sen luo -en kehu enkä moiti- mutta silloin sen pitää pysyä tiukasti kahden metrin säteellä minusta kunnes sanon sille "vapaa". Rikkeen laadusta ja kestosta johtuen jäähyn pituus vaihtelee. Kiinni en sitä ota vaan yritän harjoittaa niin, että Lumin pitää pysyä yhtälailla hallinnassa ilman hihnaa kuin hihnan kanssa. Samaa käytän silloin jos se on ampaissut jonkin perään metsään vaikka olen sitä kieltänyt. Jäniksiä olemme nähneet viimeaikoina hyvin vähän. Vähän aikaa sitten se lähti yhden pupun perään äännellen "jahtihaukkuvikinää", tuli heti takaisin kun jänis hävisi näkyvistä. Olin hyvin pettynyt. Olin jo vähän elätellyt toivetta ettei se enää lähtisi... Ja sitten on niitä monia kertoja, että se ei ole tehnyt elettäkään lähteäkseen, vaikka se on nähnyt jäniksen, kuten tänä aamuna kun pupu loikki kentän reunassa.  Kiellän sitä myös kiihtymästä jos se saa tuoreen jäniksen hajun nenäänsä. Sitä ei voin olla huomaamatta, kun se alkaa pyöriä kuono maassa pienellä alueella. Joskus olen itse nähnyt jäniksen jota Lumi ei ole huomannut ja kun päästään jäljen kohdalle kiellän sitä kiihtymästä. Se näyttääkin toimivan ihan hyvin.
Usein Lumi tottelee ihan pienestäkin kiellosta, toisinaan taas saa olla todella tiukka ja ehdoton. Ensimmäinen käsky on aina ystävällinen, jos toistoa tarvitaan se on jo murahdus tai hyvin tiukka käskyn toisto ja kolmas kerta sisältää jo uhkaavan tuijotuksen ja lähestymisen. Viimeistään silloin sillä tulee kiire luo.
On päiviä ja lenkkejä jolloin tuntuu, että sille saa olla jatkuvasti kova ja kieltämässä tiukasti ja sitten niitä kun kaikki sujuu hyvin leppoisasti.

Lumi on oppinut luopumaan hienosti houkuttelevistakinn saalista jos kiellän sitä. Yksi aamu oikein hämmästyin kun se päästi hiiren raadon heti suustaan kun sanoin rauhallisesti "irti" vaikka Lumi oli melko kaukana minusta. Pihassa sitä voi pitää melko huolettomasti, vaikka muutamien metrien aukkoja tulevien porttien kohdalla vielä onkin. Jos koiria menee ohi se katselee niitä omalta pihalta, muttei lähde perään. Olen tietenkin itse myös jossain lähettyvillä. Kerran seurasin sivusta kauempaa kun koira käveli ohi. Lumi istui ja katseli tarkasti, muttei tehnyt elettäkään yrittääkseen pihalta pois. Naapuri on sanonut samaa, että kun he koirineen ovat kävelleet ohi niin Lumi on vain katsellut heidän kulkuaan.
Lumin lempparipaikka ensihetkistä lähtien


Kesän jälkeen kanava on hiljentynyt. Kovin on autiota... koulut ovat alkaneet ja ihmiset hiipineet koloihinsa ahertamaan



Näin hienoon asentoon Lumi on oppinut jäämään maahan menossa.
Katse kyllä usein harhailee, mutta se kuulemma sallitaan ihan virallisissakin kisoissa







Kanavalla kävellessämme kalastaja antoi Lumille särjen, josta riittikin hupia pitkäksi aikaa. Kovin nälkiintynyt ei Lumi ulkomuodosta huolimatta liene, kun ruualla vain leikittiin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti