maanantai 9. kesäkuuta 2014

Lumin kastraatio 9.6.2014

Aamulla juoksutin koirat vielä yksitellen pyörällä. Pojat vähän lyhyemmin ja Lumin kanssa normaali 8km:n lenkki. Olen tarkoituksella liikuttanut sitä hieman enemmän kuin muita, koska taukoa tulee nyt jokatapauksessa. Tullessani Surkun kanssa kuulin kuinka Corvette ulvoi. Lumi ei kopistaan juuri nenäänsä ulos pistä aamusella ja Corvette ilmeisesti luuli jääneensä yksin. Lumin kanssa kun olen lenkillä, se ei ole koskaan ulvonut, koska Surku on tarhassa. Naapurilta kysyin ja se sanoi, että edellisenä aamuyönä Corvette oli ulvonut myöskin ja tarkkaillut kopin katolta sinne minne Surkun kanssa oltiin lähdetty. Täytyy tulevaisuudessa alkaa kutsua Lumi ulos kopistaan, jos meinaan Corveten jättää sen kanssa kahden...

Klo 9.30 oli varattu aika Lahdessa eläinlääkäri Ulla Helannolta. Oikein siistinoloinen haava ja hyvä hoito. Lumi tuli ihan normaalisti rauhakseen vastaanotolle, niin kuin olettaa sopi. Kaikki kopeloinnit sai tehdä rauhassa, Lumin nököttäessä levollisena tutkimuspöydällä. Rauhoittava lääke annettiin seuraavaksi. Meni vajaa viisi minuuttia, niin takajalat alkoivat pettää alta ja seuraavaksi koira lakosi siististi lattialle kuin räsynukke. Nostin sen vielä tutkimuspöydälle leikkaukseen valmistelua varten ja lähdin kaupungille. Reilun kolmen tunnin jälkeen oli sopimus palata noutamaan koira.

Katsastutin siinä samalla auton, joka ei mennyt läpi... Ja olin kuin Liisa ihmemaassa kierrellessäni Launeen Citymarketissa muilla kuin ruokaostoksilla. Mukaan tarttui mm kaunis kesämekko ja kahdet juhlakengät. Muistan hämärästi tehneeni ennen vaate-ja kenkäostokset muun merkkisistä kaupoista =) Sterilisaatio lääkkeineen maksoi 397e. Katsastuksen ja shoppailun myötä se ei ollutkaan enää niin edullinen...

Lumi ei ollut vielä herännyt kun palasin. Sain hoito-ohjeet ja jutustelin ihastuttavan vanhan rouvan kanssa, jolla oli kissa kassissaan.

Seuraavin sanoin eläinlääkäri kirjoitti leikkauksesta:
Lumi-koiran sterilisaatioleikkaus. Lumilta poistettiin leikkauksella kohtu ja munasarjat. Kohtu ja munasarjat olivat normaalit. Kohdun limakalvo ehkä jonkin verran normaalia verekkäämpi, eli juoksu on saattanut olla tulossa, mutta ei vielä alkanut. Leikkaus sujui hyvin. Leikkauksen jälkeen Lumilta tuli pieni määrä vaaleaa emätinvuotoa vastaanotolla.
Lumi on saanut toimenpiteen yhteydessä kipulääkettä ja antibioottia pistoksena sekä nesteitä suonensisäisesti. Kotona Norocarp-kipulääke ohjeen mukaan huomisaamusta alkaen. Tarvittaessa Tramal-kipulääkettä voi antaa jo tänä iltana, mikäli Lumi on kipeä.
Haavan parantuminen kestää 10-14 vuorokautta ja tämän aikaa haava on suojattava....

Kyllä urokset ovat tarkkoja. Minusta tuntuu että Lumi on aiemminkin aloitellut juoksujaan tolkuttoman kauan, jopa pari kuukautta. Nytkin Corvette on maiskutellut suutaan jo ainakin parin viikon ajan Lumin pissoja haisteltuaan. Ehkä se olisi sitten aloittanut ne normaalisti elokuussa. Tiedä sitä...
Haava ei ole eirttänyt ja lappu on siisti
Avustajan kanssa kannettiin Lumi autoon. Uskomatonta että 18kg lötköä koiraa voi olla niin painava! Automatkan se nukkui rauhassa peräkontissa. Kotona se jo nosteli päätään ja sain sen kannettua yksin sisään. Päästin pojat hetkeksi pihalle Lumin nukkuessa sisällä.
Lumi nukkui ja piippaili nukutusaineiden hälvetessä välillä päätään nostaen. Tunnin parin päästä se nousi seisomaan ja ihmetteli varmaan kenen ruumiissa se nykyään asustaa. Sellaiselta se ainakin näytti siinä honottaessaan. Kannoin sen ulos siltä varalta, että sillä olisi pissahätä. Maa veti kuitenkin vielä liian voimakkaasti puoleensa. Siinä se taas aikansa pötkötteli samalla lailla piippaillen väliin. Reilun tunnin päästä se päätti nousta ylös ja ilmeisesti kipu oli jonkunmoinen. Sen reaktio oli kuin lehmillä ensikertaa talven jälkeen laitumelle päästessä. Se heitteli ja ravisteli takapäätään, jonka sai vaivoin pysymään pystyssä ja huusi. Siltä puuttui vielä panta ja sen pitäminen ei ollut alkuun ihan helppoa. Sitten se rauhoittui taas makaamaan ja piippaamaan melko levollisena. Naapuri kävi hakemassa minulle Tramalia apteekista, kun en uskaltanut jättää Lumia vielä yksin. Kuuden maissa annoin yhden kapselin ja kannoin sen sisään jatkamaan pötköttämistään. Se helpottikin sen oloa ja huumasi taas samalla. Kakat ja pissatkin se sai illan aikana tehtyä pihalle. Nopeasti sen uskon paranevan.Huomenna saattaa olla vielä kipeä.
 
Pojat ovat vaikuttaneet ihan rauhallisilta tarhassa, vaikka normilenkkejä ei ole ollutkaan. Aina kun olen sinne vilkaissut on siellä vain pötkötelty. Jostain kummman syystä kuoppia on kuitenkin ilmestynyt ihan mukavasti tarhaan. Ja kun olen päästänyt ne nappuloita etsimään pihalta on tarhasta rynnätty melkoisella vauhdilla. Ei ne kuitenkaan yleensä pihalla juokse kuin sen yhden kierroksen ja tulevat sitten odottelemaan. Ajattelin että käyn ne illalla vielä pikaiseen pyörällä juoksuttamaan, mutta Lumi on sen verran rauhaton, etten tohdi jättää sitä valvomatta. 
En meinaa päästää uroksia hetkeen Lumin luo, kun se ei ole kunnossa.  Se on helppoa kun on tarha ja Lumi sisällä. Kyllähän urokset sen tilan myöhemminkin vielä haistaa ja varmaan Lumin ominaishajussakin joku muuttuu niiden nenään. Eivät kuitenkaan näe sitä ihan heikoilla. Surku haisteli hyvin hartaalla mielenkiinnolla Lumin pissapaikkaa. Mielenkiintoista olisi tietää minkälaista viestiä se sieltä luki...
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti